Chemia w żywności, czyli odżywiaj się zdrowo z Windows Phone
19.10.2014 | aktual.: 30.11.2014 16:27
Zapewne wielu z nas prze zakupem w sklepie spożywczym stoi przy półce z kilkoma produktami i porównuje skład chemiczny poszczególnych towarów. Sprawdzamy ile kalorii ma dany artykuł i czy przypadkiem nasz zakup nie będzie składał się w większości z cukru lub jakiś dziwnych słodzików. Nie możemy także ominąć etykiety, w poszukiwaniu chemicznych dodatków do żywności, tzw. numerów E.
Oczywiście mało kto jest w stanie zapamiętać wszystkie numery E, które dodatkowo mają jeszcze własne nazwy. Stąd też warto mieć zawsze przy sobie aplikację, która pomoże w identyfikacji poszczególnych numerów E na etykietach w produktach spożywczych. Czy to w sklepie, czy w domu, w każdym miejscu można uruchomić aplikację i dowiedzieć się jak na zdrowie wpływa kurkumina, Zieleń S czy E210.
W markecie Windows Phone nie znalazłem aplikacji, która zawierała by bazę chemicznych dodatków z ciekawymi opisami do poszczególnych numerów E, zatem postanowiłem "wziąć sprawy w swoje ręce".
Chemia w żywności
Stworzona aplikacja Chemia w żywności jest obszerną bazą ponad 370 numerów E jakie mogą znaleźć się w produktach spożywczych. Każdy z dodatków posiada swój numer E, nazwę (lub nazwy, jeśli jest ich kilka), przydział do grupy, informacje o szkodliwości, a także ciekawy i wyczerpujący opis.
Aplikacja posiada szybkie wyszukiwane, gdzie już przy pierwszym spojrzeniu będziemy wiedzieli z jakim dodatkiem chemicznym mamy do czynienia. Każdy z numerów E został oznaczony kolorem, który oznacza:
- zielony - bezpieczny
- pomarańczowy - zalecana wysoka ostrożność
- czerwony - zabroniony (w Polsce)
- szary - brak dokładnych badań
Numery E nie zostały nadane przypadkowo. Poszczególne zakresy oznaczają grupę, do jakiej przynależy dodatek chemiczny:
- 100–199 Barwniki
- 200–299 Konserwanty
- 300–399 Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
- 400–499 Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
- 500–599 Środki pomocnicze
- 600–699 Wzmacniacze smaku
- 900–999 Środki słodzące, nabłyszczające i inne
- 1000–1999 Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne
Każdy z dodatków chemicznych posiada interesujący i dogłębny opis. Dowiemy się z niego wielu ciekawych szczegółów jak chociażby wpływu numeru E na organizm człowieka, pochodzenia czy danych o krajach w których jest on zakazany. Baza wiedzy pochodzi z portalu i sklepu ze zdrową żywnością JemCoDobre.
Jeśli macie jakieś uwagi, pomysły itp. to zapraszam do komentowania. Jest to dopiero pierwsza wersja aplikacji i zapewne w przyszłości zostanie ona wzbogacona o nowe elementy.
Aplikacja dostępna jest bezpośrednio w markecie Windows Phone, a także w bazie programów portalu dobreprogramy.
Ze swojej strony dodam, że aplikacja przydała mi się podczas ostatnich zakupów. Od dłuższego czasu byłem fanem napoju Schweppes Lemon MIX. Niestety, z ciekawości sprawdziłem czym jest E142, występujący w składzie na etykiecie. Zieleń S (bo tak nazywa się E142) to zielony barwnik, który jest zakazany w Kanadzie, Japonii, USA i Norwegii i nie jest obojętny dla naszego organizmu (polecam kompletny opis w aplikacji). Czas przesiąść się na coś zdrowszego :)